Wielkanocny sernik czekoladowy

Autor: enigma
  • Rodzaj potrawy:Ciasta
  • Czas przygotowania: do 60 min
  • Liczba osób: powyżej 5 osób
Składniki:

• 500 g sera na sernik (śmietankowy mielony)
• cukier waniliowy 16g 0.5 szklanki cukru pudru 2-3 jajka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki kwaśnej śmietany 100 g gorzkiej czekolady 2 łyżki nutelli, skórka pomarańczowa
• Spód:
• 100 gram ciastek herbatników holenderskich lub digestive 2 łyżki nutelli

Przygotowanie:

Ser ubić z cukrami na gładką masę, dodać po jednym jajku (bez potrzeby ubijania piany), następnie śmietanę i mąkę. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę (w serniku czuć wyraźnie smak czekolady w części czekoladowej, dla zmniejszenia intensywności smaku czekoladowego polecam 70-80g czekolady do mniejszej części masy serowej) Dzielimy masę serową na 3 części. Do jednej dodajemy czekoladę, do drugiej nuttelę, trzecia pozostaje biała, dodajemy tylko skórkę pomarańczową. Tortownice wyłożyć folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Masa jest dość rzadka i przy nieszczelnej tortownicy może wyciekać. Ciasteczka kruszmy, mieszamy z nutella, wykładamy spód. Wlewamy kolejno masę czekoladową, masę z nutella, na końcu białą. Pieczemy sernik przykryty folią aluminiową ok 60 min. Na ostatnie 10 min proponuję zdjąć folię. Sernik nabierze złoto brązowego koloru. Smacznego