Ciasto z galaretką i wafelkami

Autor: Kasia
  • Rodzaj potrawy:Ciasta
  • Czas przygotowania: do 60 min
  • Liczba osób: powyżej 5 osób
Składniki:

3 jajka (w temperaturze pokojowej),
3 łyżki cukru,
3 łyżki mąki pszennej,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
łyżeczka proszku do pieczenia,
masło do wysmarowania formy,
3 łyżeczki żelatyny i 1/4 szklanki wrzątku,
330 ml schłodzonej śmietanki 30%,
3 łyżki cukru,
pół tabliczki gorzkiej czekolady,
3 wafelki Grześki w czekoladzie deserowej,
truskawki,
truskawkowa galaretka

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 stopni i okrągłą formę do ciasta smarujemy cienko masłem. Przesiewamy przez sito mąki i proszek do pieczenia. Ubijamy mikserem białka jaj, dodajemy 3 łyżki cukru i po kolei żółtka, ciągle ubijając. Do piany dodajemy mąki, mieszamy delikatnie łyżką, wylewamy do formy. Pieczemy około 30 minut. Sprawdzamy patyczkiem, jeśli jest suchy po nakłuciu biszkoptu, to znaczy, że jest dopieczony.
Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku, studzimy. Ubijamy mikserem kremówkę, dodając cukier, potem powoli żelatynę. Dodajemy startą na tarce czekoladę i pokruszone wafelki, mieszamy masę i wykładamy na wystudzony biszkopt.
Na wierzchu układamy truskawki i zalewamy tężejącą galaretką.
Wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny.