Jakub Kurońprzedstawia:

Tort naleśnikowy z morelami

Składniki
  • 500 g mąki pszennej Złote Pola
  • 750 ml mleka Mleczna Dolina
  • 2 jajka Ale Jaja
  • ćwierć łyżeczki aromatu waniliowego
  • 50 g masła ekstra Osełka
  • 500 ml śmietany 30% Mleczna Dolina
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki oliwy z oliwek Casa de Azeite
  • 1 op. polewy z białej czekolady
  • 100 g moreli suszonych
  • 100 g cukru
  • sól
Morele drobno posiekaj i gotuj przez 1 godz. odrobinie wrzątku. Następnie owoce odstaw do wystygnięcia.
Przesiej mąkę do dużej miski, dodaj szczyptę soli, jajka, kilka kropel aromatu waniliowego, połowę oliwy oraz łyżkę cukru. Całość, dokładnie zmiksuj. Z ciasta, usmaż złote naleśniki. Co jakiś czas, przecieraj oliwą patelnię.
Śmietanę zagotuj ze skórką i sokiem z cytryny. Dodaj cukier oraz kilka kropel aromatu cytrynowego. Całość gotuj 5 min, na wolnym ogniu. Następnie dodaj 3/4 odsączonych moreli i gotuj jeszcze 1 min. Wymiesza mąkę ziemniaczaną z małą ilością wody i wlej do śmietany. Kiedy masa zgęstnieje, odstaw. Naleśniki przekładaj sosem warstwami. Górę polej białą czekoladą i posyp i resztę moreli.